Multidisciplinair werken met Ysis
Natuurlijk kwam Ysis zorgdossier aan bod tijdens de Ysisdag. Tijdens deze sessie stond samenwerken in Ysis (behandel- en zorgdossier) centraal. Ruth van der Esch nam de deelnemers mee in Ysis zorgdossier en liet zien hoe zorg- en behandelprofessionals eenvoudig kunnen samenwerken in de thuiszorg, eerste lijn en intramuraal. Hoe dit er in de praktijk aan toe gaat, konden deelnemers zelf ervaren bij onze stand. Daar kon je door middel van casussen zelf oefenen met het (samen)werken in Ysis!
Van controle naar vertrouwen- welke rol spelen we hier zelf in?
We zijn het er allemaal wel min of meer over eens dat zorg meer vanuit vertrouwen zou moeten worden geregeld en niet vanuit controle. Maar wat betekent dit nu eigenlijk in de praktijk en in ons geval voor de ondersteuning in Ysis? Bijvoorbeeld: “Als we erop vertrouwen dat onze collega’s geen misbruik maken van informatie, waarom maken we de toegang dan zo ingewikkeld?”
Aan de hand van diverse stellingen gingen Henk de Jong en Nienke Snitjer tijdens de plenaire sessie de discussie aan met de deelnemers. De verdeeldheid over de stellingen liet hier direct de complexiteit van het onderwerp zien. Dit zorgde dan ook voor mooie discussies en gespreksstof na afloop. Op de afsluitende vraag vanuit Gerimedica wie graag mee wil doen aan de pilot ‘Minimale registratie in de Wzd’ reageerden vijf deelnemers enthousiast! Deze pilot heeft inmiddels een vervolg gekregen en hierover horen jullie binnenkort meer!
Efficiëntie op de GRZ bij Vitalis
Leslie, Daphne, Ruud en Nikki van zorgorganisatie Vitalis inspireerden met hun verhaal over de efficiëntieslag die zij hebben gerealiseerd op de GRZ. Tijdens de sessie kwamen ze met waardevolle praktische voorbeelden en namen ze de deelnemers mee in de ontwikkelingen binnen hun afdeling in de afgelopen jaren. 
Een belangrijk middel dat zij gebruiken om inzicht te krijgen in het revalidatieproces van cliënten is het flowboard. Het flowboard begon ooit op papier, werd later een excel bestand en wordt vandaag de dag door Vitalis makkelijk in kaart gebracht als multidisciplinair plan in Ysis. Zo helpt Ysis hen onder andere bij het weergeven van korte en duidelijk omschreven doelen en acties, zijn deze inzichtelijk voor alle betrokken disciplines én staat de voorlopige ontslagdatum en het hoofddoel duidelijk weergegeven. Met onder andere het multidisciplinaire plan in Ysis, een goede intake (MDI), overlegstructuren zoals een ligduurgesprek en het zorgen voor helder verwachtingsmanagement voor team én revalidant, hebben ze in slechts een paar jaar de ligduur gemiddeld met 20 dagen(!) verkort.
Interoperabili-wattes?
Met duplo en lego steentjes lieten collega’s Titia en Ilva deelnemers kennismaken met het onderwerp Interoperabiliteit. Tijdens deze sessies ervoeren deelnemers wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een goede en veilige gegevensuitwisseling. Want welke informatie heeft de ontvangende partij eigenlijk nodig? Wat moet je doen als het dossier aan de andere kant een andere (technische) taal spreekt? En hoe zorg je ervoor dat jouw bericht wel op de juiste plek aankomt? Aan de hand van een praktisch voorbeeld werden de deelnemers door Ilva door dit proces geloodst.
Gebruikersnetwerk applicatiebeheerders/functioneel beheerdersÂ
Dat er behoefte is aan een gebruikersnetwerk voor applicatiebeheerders werd tijdens een kick-off sessie eerder dit jaar al duidelijk. Maar hoe en in welke vorm nu verder, dat stond na afloop nog open… Tijdens de Ysisdag probeerden we hier met onze sessie een mooi vervolg aan te geven. Door per regio aan te geven wat er van start gaat! Resultaat? Voor iedere regio is het netwerk uitgebreid en totaal 53 beheerders verdeeld over vier regio`s hebben zich aangemeld! De eerste sessies staan gepland in oktober en november. Ook interesse in deelname aan het netwerk voor applicatiebeheerders/functioneel beheerders? Neem dan contact op met de accountmanager voor jouw organisatie.
Datagedreven werken met Ysis Inzicht
Jenny Wan is Customer Succes Manager bij Gerimedica Inzicht en vertelde hoe Ysis Inzicht jou kan helpen op de afdeling. Ze kunnen je werkprocessen namelijk een stuk makkelijker maken! Zo gaf Jenny tijdens haar sessie een aantal praktische voorbeelden over hoe data jou kan helpen.
Een aantal van deze voorbeelden op een rij:
- Geautomatiseerde looplijsten: Zo hoef je dit niet meer handmatig te verzamelen!
- Vaccinatie dashboards: Hiermee zie je in één oogopslag wat de vaccinatiegraad op een afdeling is, welke cliënten toestemming hebben gegeven voor een vaccin maar deze nog niet hebben ontvangen en meer.
- MDO real-time data dashboard: Met dit maatwerk dashboard kun je bijvoorbeeld inzicht krijgen in de ligduur en behandelinzet ten opzichte van het zorgpad van jouw organisatie. Daarnaast kun je het dashboard op elk gewenst moment verversen. Bekijk de aanpassingen in Ysis dus direct terug in dit dashboard! Ook voor andere dashboards is real-time data mogelijk.
Verder op het programma
Naast bovenstaande sessies waren er nog meer interessante sessies deze dag!
Zo verzorgde Arnold Jongenburger en Roland van Peppen van Studio GRZ een interactieve bijeenkomst om met de Revalidatieplanner het doel, de vorm, de fasering en de noodzakelijke slotconclusies en koersbepaling van het IDO te verkennen.
Patricia Jepma en Gary Yeung van UNO Amsterdam vertelde tijdens hun sessie over de waardevolle resultaten die worden behaald met de peilstations. Zo vertelde ze over het passend gebruik van antibiotica bij UWI en LLWI en passend gebruik van psychofarmaca naar aanleiding van de laatste peiling. Meer informatie over de werking van peilstations en wat het oplevert? Bekijk het filmpje waarin dit duidelijk wordt uitgelegd.
Tot slot verzorgde Hamza van Gerimedica Inzicht een boeiende sessie over het AI GRZ zorgpadenmodel dat behandelteams helpt om het juiste zorgpad te bepalen. Dit is slechts één van de vele interessante projecten waar Gerimedica Inzicht zicht mee bezig houdt. Hier van op de hoogte blijven? We delen regelmatig ontwikkelingen op de Linkedinpagina van Gerimedica Inzicht.
Mini-hackathon
Hoe gaat het in z’n werk als er iets aangepast wordt in Ysis? En hoe ziet de code van Ysis er eigenlijk uit? Door de mini hackathon konden deelnemers een kijkje nemen in de wereld van de softwareontwikkeling bij Gerimedica.
Bij binnenkomst konden mensen stemmen op de aanpassing waar onze ontwikkelaars deze dag aan zouden werken. Tijdens het bouwen kon ondertussen op groot scherm worden meegekeken. Daarnaast kon je zelf op zoek gaan naar speciale Ysisdag-bugs in een aantal nieuwe functionaliteiten in Ysis. Uiteindelijk kwam alles aan het eind van de dag mooi samen tijdens een flitsende demonstratie liet zien wat er gedurende Ysisdag is gebouwd.
Tussen de sessies door kon je in gesprek te gaan met de mensen die elke dag werken aan Ysis zoals de ontwikkelaars, de testers en product owners. Een mooie kans om elkaar nog een beetje beter te leren kennen!
Informatiestands
Gedurende de dag kon je diverse stands (informatiepunten) bezoeken waar je kennis kon maken met Gerimedica collega’s en je vragen kon stellen. Zo kon je multidisciplinair samenwerken tussen Ysis zorgdossier en Ysis behandeldossier ervaren en gaf het R&D team een voorproefje van technologieën zoals spraak-naar-tekst welke je kon testen. UNO Amsterdam gaf bij hun stand een kijkje in de lopende onderzoeken met gegevens uit Ysis en lieten onze UX-designers zien hoe zij te werk gaan in het vinden van uitdagen en oplossingen voor gebruikers van Ysis.
Door het doen van een ‘quickscan’ test kon je kijken waar verbeteringen lagen voor jouw organisatie in het optimaal gebruiken van Ysis en je kon een kijkje krijgen in de keuken van onze servicedesk.