Meer hulp voor verpleeghuizen in de bestrijding van COVID-19

Sinds half maart verzamelt Gerimedica gegevens over het aantal COVID-19 besmettingen in de verpleeghuizen die Ysis gebruiken. Met behulp van Ysis Inzicht kunnen zorginstellingen zelf het verloop van de besmettingen in beeld krijgen. De verzamelde gegevens zijn door Verenso,Ā de vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde, ingezet om aandacht te vragen voor betere ondersteuning voor verpleeghuizen in de bestrijding van het Corona virus.

verpleeghuizen Nienke Niewenhuizen corona ysis Gerimedica verenso

Verenso met Ysis in reportage RTL Nieuws

Op 4 april verschijnt een verslag door RTL NieuwsĀ en een televisie reportage* met een boodschap van Verenso-voorzitter Nienke Nieuwenhuizen:

“In het begin was er erg veel focus op de ziekenhuizen, terwijl wij ook die middelen nodig hebben”, zegt Verenso-voorzitter Nieuwenhuizen. “We hebben hier kwetsbare mensen, ze zijn ziek enĀ heel veel mensen overlijden bij ons. Daarom hebben wij die middelen net zo hard nodig”

verpleeghuizen corona ysis Gerimedica verenso sterfgevallen

Verenso met Ysis in overige media

Ook in het ADĀ en doorĀ NOS.nl wordt de boodschap van Verenso overgenomen.

In totaal zijn in het EPD-systeem van Gerimedica, dat wordt gebruikt bij ongeveer de helft van de bewoners in verpleeghuizen, 1979 patiƫnten met Covid-19 geregistreerd. Bij 908 patiƫnten is het virus met een test vastgesteld, bij 1071 patiƫnten is sprake van een verdenking op corona.

Er is dringend behoefte aan meer middelen om patiƫnten en medewerkers in de verpleeghuizen te beschermen. Ook is meer testcapaciteit hard nodig, zo blijkt uit de berichten. Deze conclusie is gebaseerd op gegevens die door de verpleeghuizen in Nederland actief verzameld zijn.

Met dit soort betrouwbare en gestructureerde data kunnen beleidsmakers en beslissers beter bepalen hoe verpleeghuizen in Nederland ondersteund moeten worden. Gerimedica heeft medio maart met spoed onderdelen van de software Ysis zo aangepast dat Covid-19 gevallen te registreren en te volgen zijn waarmee informatie kan worden verzameld die nodig is voor de bestrijding van het virus.

Veilig omgaan met gegevens.

Op de site van Verenso wordt de verzamelde anonieme data sinds eind maartĀ dagelijks gedeeld. Dit zijn openbare gegevens, die niet herleidbaar zijn tot patiĆ«nten of instellingen. Dit is ook de data waarop RTL Nieuws zijn reportage heeft gebaseerd. Voor wetenschappelijk onderzoek is nog verder gedetailleerde data beschikbaar. Ook krijgen instellingen met deze gegevens beter inzicht over het verloop van de ziekte binnen het eigen verpleeghuis. Als het past binnen de regels van deĀ Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) kunnen gegevens in universitair onderzoek worden gebruikt. Hierin werkt Gerimedica nauw samen met het VU medisch centrum en Verenso. Deze partijen, kunnen met deze wetenschappelijke inzichten het RIVM ondersteunen bij het bepalen van het juiste beleid.

Er is meer hulp nodig voor verpleeghuizen.

Mochten er binnenĀ uw instelling vragen leven over hoe meer met de gegevens gedaan kan worden of hoe deze adequaat geĆÆnterpreteerd kunnen worden, neem dan contact met ons op. We kunnen helpen bij het maken van dashboards in Ysis Inzicht en toelichting geven over de Covid-19 registratie.

In heel korte tijd zijn honderden professionals in de verpleeghuizen actief gaan registreren en houden ze het verloop van besmettingen nauwgezet bij. We streven er naar dat de inzet van al deze medewerkers ertoe bijdraagt dat ook in de complexe zorg iedereen veilig zijn vak kan uitoefenen.

*De gehele uitzending is bij RTLnieuws.nl te bekijken.

UpdateĀ  (6 april 2020):
Verslaggeving in overige media is toegevoegd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie