Geef de zorgprofessional het vertrouwen terug!

De pandemie was niet alleen maar slecht nieuws, het heeft ook positieve ontwikkelingen veroorzaakt, bijvoorbeeld voor de inzet van digitale middelen in de zorg. Maarten van Rixtel, bestuurder bij zorgorganisatie Sensire, sprak een uur lang ter gelegenheid van de Ysis Gebruikersdagen 2021.

Nu de pandemietijd langzaam achter ons komt te liggen zien we hoe makkelijk we terugvallen in oude patronen. En dat is jammer, want digitalisering gaat veel verder dan thuiswerken en beeldbellen. Maarten geeft zijn visie op de veranderingen in de zorg. (Kijk hier de hele video terug) Hij laat zien dat het hard nodig is om de zorgorganisatie te veranderen. Daarbij gaat het ook over de omslag van een systeem dat op controle is gebaseerd naar een datagedreven organisatie. Het belangrijkste ingrediënt van de nieuwe wijze van organiseren is vertrouwen in de zorgprofessional. 

“Geef de zorgprofessional het vertrouwen terug”

Minder handen aan het bed!

Handen aan het bed is niet de juiste  oplossing voor problemen in de zorg.  Wij en de politiek zouden eerder ‘Handen van het bed’ moeten roepen.  ‘Waar ik pukkeltjes van krijg, is dat we overal zeggen: “Het gaat over handen aan het bed.” Maar als de zorgvraag extreem gaat stijgen en de arbeidsmarkt gelijk blijft, wat doe je dan onze medewerkers aan? Als je dan constant zegt “Zorg gaat over handen aan bed?”  Zij gaan zich steeds schuldiger voelen, want die zorg kunnen ze niet meer aan het bed brengen. Handen aan het bed wordt dan een moreel dilemma voor die medewerkers. Je helpt ze juist niet met die kreet.’

Zijn stelling is dat we moeten leren zeggen: “Handen van het bed.”. Van Rixtel pleit hier al langer voor.  Hij wil dat we beter leren nadenken voordat iemand aan het bed gaat staan: “Moet ik wel aan het bed staan? Zijn er andere methodes om die zorg te verlenen? Wat kan ik de client zelf laten doen?”  ‘Al die vraagstukken zijn veel belangrijk dan handen aan het bed. Want dat is een oplossing in de oude wereld, het oude tijdperk. Niet in het nieuwe tijdperk. 

Hij verwijst met het nieuwe tijdperk naar een citaat van Jan Rotmans: “We zitten niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk” (Lees hier meer over Jan Rotmans , bekend van Urgenda en Nederland Kantelt)  

Minder geleverde zorguren, zonder klachten

Sensire wil digitaal zijn, niet alleen digitaal doen. Dat moet de zorg transformeren. Van Rixtel geeft als voorbeeld de geleverde zorg in de wijkverpleging die de afgelopen jaren in uren is afgenomen met 35 tot 40 procent. Bijzonder is dat er tegelijkertijd niemand daarover heeft geklaagd.  Het betekende voor de organisatie een fundamentele omzetdaling, maar uiteindelijk hebben we voor de klant iets voor elkaar gekregen. Hij noemt: “Meer zelf gaan doen, meer zelfrespect en meer zelfvisie. ” Dat dit lukt komt omdat Sensire zoekt naar toegevoegde waarde en niet naar omzet. Hij zegt hierover: “De inhoud door de inhoud  laten sturen, niet door de manager. De relatie tussen klanten en zorgverleners faciliteren, dat is de enige reden om te bestaan. “We geven aan Zelf Leren hierbij de hoogste prioriteit, dit leer je niet uit een boekje. “Zwemmen leer je niet in de bibliotheek, maar in het diepe”!

Kijk hier verder.

De hele video vind je hier.

De presentatie van Maarten van Rixtel staat hier