Hou het simpel

Als we vijftien jaar geleden de zorgpost in stapten kon het zomaar gebeuren dat je tegen de dossierkar aan botste. Dat ding stond altijd in de weg… In de kar zaten zorgdossiers, op de rug stonden de namen van bewoners en zat een groene of rode sticker die aangaf of iemand wel of niet gereanimeerd wilde worden. Alles schreven we op in deze map, was er een nieuw zorgplan nodig, dan moesten we helemaal opnieuw beginnen. Inlezen voor de dienst? Een voor een de mappen pakken en doorbladeren. En de handschriften niet te vergeten; sommige konden niet ontcijfert worden.

Tijdens de dienst liepen we met een notitiebriefje op zak. Daarop schreven we het takenlijstje en  hielden we aantekeningen bij. Aan het eind van de dienst schreven we die aantekeningen uit in rapportages.

Anno 2021

Ik loop het kantoor in, alle computers zijn bezet. Iedereen wil naar huis maar die rapportages moeten af, nog even mondeling overdragen, nog even langs een cliënt voor de laatste controle.. Vandaag wilde ik écht op tijd naar huis! Oei die MIC nog van 15 uur!

We willen minder registreren maar hóe dan! Er moet zoveel worden vastgelegd. En dat briefje van 15 jaar geleden? Op veel plekken hebben we die nog. Datzelfde briefje beland soms op plekken waar het niet hoort…

Bij het ontwikkelen van het Ysis zorgdossier heeft het briefje een belangrijke plek gekregen. De verzamelplek van alles ‘wat je kwijt wilt’.

 

Wat wil ik weten?
Wat je kwijt wilt kun je nu kwijt, maar wat wil je weten? Dat is de andere vraag die een zorgmedewerker zich stelt tijdens de dienst. Heeft deze cliënt misschien een geldend signaleringsplan? Wat is er gerapporteerd, wat staat er in het zorgplan en hoe moet de dagelijkse zorg worden uitgevoerd? 

Het eenvoudig en simpel organiseren van zorgregistraties is niet alleen cruciaal voor een soepel verloop, het wordt daarentegen als grote administratielast ervaren. De last is de afgelopen 20 jaar enorm toegenomen. Uit een onderzoek van Vilans blijkt dat het zorgplan en het ECD systeem hierbij de grootste bron van problemen zijn. Voor ons de uitdaging; hoe kunnen we ervoor zorgen om hier iets voor te kunnen bouwen? En aan welke voorwaarden moet dit voldoen wat ons betreft?


De administratieve last is de afgelopen 20 jaar enorm toegenomen. Ook dit blijkt uit een onderzoek van Vilans; het Zorgplan en het ECD systeem zijn hierbij de grootste bron van de problemen. 

Het zorgplan, de wondzorg, de dagelijkse zorg, wat doet Ysis zorgdossier met steekwoorden en wat kan ik vinden op de tijdlijn? Alles komt voorbij in deze presentatie van Ruth van der Esch op de gebruikersdagen 2021 van Gerimedica.

Wil je de hele presentatie bekijken? Dat kan ook hier.